keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Enkelinsiivet

Neljännestä luukusta paljastuu huovutetut enkelinsiivet. Siivet oikeasti koristavat eteisemme ovea ympäri vuoden, vaikka joulua varten ne taisin alun perin tehdä. Siipien päällä keskellä roikkuu ohut rautalanka, johon olen kiinnittänyt pari hopealangalla virkattua tähteä sekä helmiä. Siipien ohje löytyy Novitan lehdestä Talvi 2011 ja vuoden 2012 joululehdestä sekä Novitan nettisivuilta. Siivet virkataan nro 10 koukulla ja kaksinkertaisella huopalangalla. Parilla ensimmäisellä kierroksella joutuu tosissaan lukemaan, laskemaan ja miettimään, mitä oikein on tekemässä, mutta sitten helpottaa J Lupaan!


Marttakerhossa on testattu erilaisia tekniikoita, miten pysyä ohjeen oikeassa kohdassa. Joku laitaa ohjeen Ipadiin niin suurella, että vain yksi rivi näkyy kerrallaan. Toinen pyytää jotakuta sanelemaan ohjetta samalla, kun itse tekee. Kolmas viivaa kynällä yli sitä mukaan, kun homma on hallussa. Tarkoitus ei suinkaan ole pelotetta ohjeen vaikeudella, vaan vakuuttaa että ohje on päihitettävissä, vaikka alkuun voi hirvittää.

Huovutettavat työt ovat loistavia varsinkin niille, jotka haluavat nopeasti valmista tai aloittelevat virkkaushommia. Työt saa nimittäin tehdä isolla koukulla ja huovuttaminen piilottaa pikkuvirheet ja vähän isommatkin. Edellistalvena näitä siipiä tehtiin yhteistuumin Marttakerhossa (en muista etenikö oma työni lainkaan tuona iltana, kun toimin virallisena silmukanlaskijana J) ja arvatkaas mitä! Huovuttamisen jälkeen yksikään siipipari ei ollut identtinen toisen siipiparin kanssa. Tämä ei suinkaan johtunut mahdollisista virheistä, vaan mitä ilmeisimmin pesukone vaikuttaa huovutusjälkeen (niin siis jäi mainitsematta, että siipien huovuttaminen tapahtuu pesukoneessa). Siipien koko huovutettuna riippuu siis käsialan lisäksi pesukoneesta ja siitä miten huovutettua työtä venyttelee kosteana. Joskus huovutus on syytä tehdä kahteen kertaan, jos tuntuu, että ensimmäinen ei aivan riittänyt.


Vinkkinä kerrottakoon, että siivistä voi tehdä myös pienemmän version aika helposti vaihtamalla koukun nro 5 ja tekemällä vain yhdellä langalla.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti