lauantai 23. joulukuuta 2017
torstai 21. joulukuuta 2017
keskiviikko 20. joulukuuta 2017
20. Luukku, paperinarukuusi
Marraskuussa Tampereella järjestettiin kädentaitomessut. Viime vuonna messut jäivät väliin, mutta tänä vuonna tein täsmäiskun. Siinä ei kauan nokka tuhissut, kun kiersin ennalta suunnitellut ja pari suunnittelematontakin kohdetta. Aikaa olisi varmasti saanut kulumaan enemmänkin, mutta tällä taktiikalla tänä vuonna.
Sinellin osaltolta mukaan tarttui 3 eri kokoista puista kolmiokuusta (ennalta suunnittelematta 😉. Sisko nappasi niistä yhden. Pienin on nyt työpöydän koristeena. Suurempaa ajattelin kuistille, mutta se ei ehkä ole tämän joulun projekti 😏
- Maalaa kuusi askartelumaalilla ja anna kuivua.
- Kierrä kuusen ympärille ohutta paperinarua. (Omaani en liottanut liima-vesiseoksessa, mutta kestävämmän siitä varmasti saisi liiman kanssa.)
- Kierrä hopealankaa kuusen ympärille.
- Kierrä pienet jouluvalot kuusen ympärille.
![]() |
Kun aloitin... |
![]() |
Valmis |
tiistai 19. joulukuuta 2017
19. Luukku, tupsuoksat
Tämä askartelu on alunperin tehty keväällä, mutta älä anna värien hämätä. Värejä vaihtamalla tästä tulee passelikoriste jouluksi. Tähän saa myös ujutettua sopivasti kaapeista löytyviä jämälankoja 😊 Kuten kuvasta näkyy, omaani käytin tuulen riepottamia koivunoksia ja ohutta villalankaa.
- Kerää ja kuivata muutama puun oksa. Koko riippuu käyttämästäsi purkista.
- Tee pieniä tupsuja esim. haarukkaa apunakäyttäen. Kiedo lankaa haarukan piikkien ympärille. Sido nippu kiinni keskeltä haarukan piikkien välistä (kannattaa jättää pitkä lanka).
- Leikkaa tupsu auki nipun päistä.
- Kiinnitä tupsut oksiin langalla, jolla sidoit tupsun keskeltä kiinni.
- Laita valitsemaasi astiaan hiekkaa ja upota oksat siihen
- Huom. samalla tavalla voit tehdä myös ovikoristeen, kun sidot oksat kimpuksi. Varaudu siihen, että keväällä linnut käyttävät tupsuja pesän rakentamiseen... 😏
maanantai 18. joulukuuta 2017
18. Luukku, liitutaulu
Hakiessani kaavapaperia lasiverannalta, tajusin että seinällä oleva liitutaulu ei ole vielä päässyt kuvattavaksi. Päätin korjata tilanteen tämän joulukalenteripäivityksen yhteydessä. Liitutaulu on tehty ylimääräisestä vanerilevystä ja ikkunalistojen hukkapätkistä. Liitutaulu on ajanut hyvin asiansa. Tehdessä en tosin tullut ajatelleeksi, että magneettisen liitutaulumaalin käyttö olisi voinut olla parempi idea 😊
- Sahaa vanerista sopivan kokoinen pala. Pala kannattaa olla sen verran iso, että kehykset mahtuvat vanerin päälle.
- Hio vaneri huolella. Epätasaisuudet ärsyttävät viimeistään, kun yrität pyyhkiä taulun puhtaaksi.
- Maalaa liitutaulumaalilla.
- Liimaa kehykset kiinni.
- Ruuvaa kehykseen silmukkaruuvit ripustamista varten.
- Huom. mikäli listoista tehdyt kehykset kuullostavat liian hankalilta, voi taulun ympärille liimata köyttä tai vaikkapa nappeja koristeeksi.
sunnuntai 17. joulukuuta 2017
17. Luukku, lumikeijut
Osaatko arvata, mitä näistä tulee? Kuvassa on samettilankaa, huopaa, sekä puuhelmiä, pieniä tupsuja ja helogeenilamppuja (kaikkia 3).
Usempi vuosi sitten lainasin kirjastosta joulukirjan, jossa yhdellä sivulla oli kuva halogeenilampuista tehdystä enkelistä. Idea jäi mieleeni ja viimein Peikkopojan huoneen halogeenit sanoivat sopimuksensa irti... Mitenkään kauan tätä odottanut 😉
Ensin lampuista piti sahata rautasahalla metallitapit poikki. Vinkkinä, älä yritä kiinnittää lamppua sahaamisen ajaksi mihinkään. Hajoaa kuitenkin...
![]() |
Halogeenilamppu metallitappien kanssa. |
Liimasin kontaktiliimalla samettilankaa lampun alareunaan. Lampun päälle liimasin pienen huopapalan, jotta puupallo pysyy varmasti kiinni samaisella liimalla. Valkoisesta huovasta leikkasin puoliympyröitä, joista tein hattutötteröt (kokoa en osaa sanoa, sillä jälleen kerran kokeilemalla löytyi oikea koko). Hattujen päähän liimasin pienet tupsut. Huovasta leikkasin vielä kaulaliinat ja kiinnitin solmukohtaan pienet tähdet.
lauantai 16. joulukuuta 2017
16. Luukku, helmet
Peikkopojan pujotellessa helmiä heijastimia varten, näpräsin omaa helminauhaani. Simppeli helminauha valmistuu nopeasti. Tähän tarvittiin vain kaksi korunyöriä ja helmet.
- Leikkaa korunyöristä reilut palat ja teippaa ne maalarinteipillä toisesta päästä yhteen.
- Pujottele helmiä vuorotellen nyöreihin ja tee aina helmen jälkeen hevosenhäntäsolmu.
- Jatka kunnes helminauha on sopivan mittainen.
- Irroita maalarinteippi ja solmi kaikki neljä nyörinpäätä yhteen hevosenhäntäsolmulla.
- HUOM! korunyörejä voi olla myös useampi kuin kaksi, jolloin helminauhasta tulee runsaanpi.
perjantai 15. joulukuuta 2017
15. Luukku, joulukukat
Pääsin leikkimään floristia, kun värkkäilin ensimmäiset "kukka-asetelmat". Kukkakauppaan lähdin visio mielessäni. Astiat nimittäin löytyivät kotoa valmiiksi, yllätys, yllätys..😏 Eli jotain niihin sopivaa...
Aikani kierreltyäni löysin pienestä kolosesta sopivia jouluruusuja ja toisesta kolosesta pieniä havuja. Ne kainalossa kotia kohti. Jätin jouluruusut ja havut omiin purkkeihinsa, jotta jatkoistuttaminen olisi helpompaa. Molemmat mahtuivat pieneen leipävuokaan. Ympärille pellavaa ja pieni puinen sydän kiinni purkin reunaan. Itse ainakin olin tyytyväinen siihen, miltä asetelma näytti ilman turhia krumeluureja.
Aikani kierreltyäni löysin pienestä kolosesta sopivia jouluruusuja ja toisesta kolosesta pieniä havuja. Ne kainalossa kotia kohti. Jätin jouluruusut ja havut omiin purkkeihinsa, jotta jatkoistuttaminen olisi helpompaa. Molemmat mahtuivat pieneen leipävuokaan. Ympärille pellavaa ja pieni puinen sydän kiinni purkin reunaan. Itse ainakin olin tyytyväinen siihen, miltä asetelma näytti ilman turhia krumeluureja.
![]() |
Tästä aloitin. |
![]() |
Tähän päädyin. |
torstai 14. joulukuuta 2017
14. Luukku, neliöpipo
Tänään luvassa on vinkki jämäkankaiden käyttöön. Tämä helppo neliöpipo on nopea tehdä. Kuvassa näkyvä tähtipipo on Peikkopojan.
- Mittaa päänympärys ja mitta niskasta pään yli silmien yläpuolelle.
- Leikka trikoosta kappale, jonka leveys on päänympärys -1cm (saumavaroja ei tarvita, jotta piposta ei tule liian löysä) ja korkeus niska-silmät +2cm saumavara.
- Taita kangas pitkittäin oikeat puolet vastakain. Ompele sivu kiinni.
- Kohdista ommeltu sauma keskelle juuri ompelemaasi tuubia.
- Ompele toinen lyhyt reuna kiinni (tuubi edelleen oikeat puolet vastakain).
- Käännä oikea puoli päälle.
- Ompele auki jäänyt lyhyt sivu kiinni ja työnnä juuri ompelemasi reuna "pipon sisään"
- HUOM! Mikäli käytössäsi on saumuri, voit kohdan 3 jälkeen kääntää kankaan oikeinpäin, taittaa kankaan kaksinkerroin (muodostuu lyhyt tuubi) ja ommella lyhyet reunat yhdessä kerralla kiinni ja kääntää työn sen jälkeen oikeinpäin.
![]() |
Pipo ennen taittamista. Pitkä sauma kappaleen keskellä, ylä- ja alareuna ommeltuna. |
![]() |
VALMIS |
keskiviikko 13. joulukuuta 2017
13. Luukku, heijastavat kynsikkäät
Kuten olen tainnut jo aikaisemmin todeta, heijastimia ei voi koskaan olla liikaa. Viime talvena kokeilin neuloa heijastinlangasta kynsikkäitä itselleni. Valmista ohjetta en löytänyt, mutta aika hyvät näistä tuli. Lankana on Red Heart -lanka, joka on todella pehmeää ja miellyttävää neuloa heijastinlangasta huolimatta.
- Luo puikoille nro 5 22 silmukkaa
- Neulo 2oikein, 2nurin pieni resori (omissani se on 3cm korkea).
- Jatka sileää neuletta, kunnes olet peukalon kohdalla.
- Päättele 4 silmukkaa peukalon kohdalta ja jatka kerros loppuun sileää neuletta. Seuraavalla kerrokselle luo pääteltyjen silmukoiden kohdalle 4 uutta silmukkaa.
- Jatka sileää neuletta, kunnes olet sormien tyvessä.
- Aloita 2oikein, 2nurin resori.
- Päättele silmukat, kun olet neulonut etusormen ensimmäisen nivelen kohdalle asti.
- Päättele langat.
![]() |
Heijastinlangat näkyvissä. |
tiistai 12. joulukuuta 2017
12. Luukku, Late-sukat
Pakko se on tunnustaa, että olen hieman heikkona villasukkiin 😊 Joulukalenterisukkien tapaaiset kirjoneulevillasukat on kokeilematta, mutta muutoin ei ole juurikaan väliä onko puikoilla perinteisiä raitoja vai jotain hieman erikoisempaa. Nämä nappisilmät saavat väkisin hymyn huulille. Ensimmäisiin Late-sukkiin tutustuin, kun Peikkopoika sai sellaiset mummolta. Muita unisukkia ei sitten enää tarvittukaan 😊
Pakkohan niiden neulomista oli itsekin päästä kokeilemaan jo ihan pelkän kuplaneulevarren takia. Tiesin jo kenen jalkoihin ne aikanaan päätyisivät. Yksivärinen kuplaneule vaatiin aluksi tarkkaavaisuutta, mutta vaikeaa sen neulominen ei missään nimessä ole. Silmät on virkattu erikseen ja ommeltu kiinni. Samoin korvat on neulottu erikseen ja sitten ommeltu kiinni. Täältä löytyy tarkempaa ohjetta sukkien tekemiseen.
maanantai 11. joulukuuta 2017
11. Luukku, ovikranssi
Saatiin viimein ovikranssikin paikoilleen. Tai miten sen nyt ottaa... Sehän itseasiassa ei ole ovessa, vaan oven vieressä seinällä, mutta kuistin seinäkranssi kuullostaa jotenkin hölmöltä.
Kranssipohjana toimii vanha tuttu pajukrassi ja tällä kertaa siihen tehtiin punaisesta kimaltavasta verkkonauhasta rusetti ja kaksi joulupalloa laitettiin silkkinauhalla keskelle kiinni. Rusetti on tehty kolmesta osasta. Ensin kiedoin kaksi kierrosta nauhaa löysästi käteni ympärille. Rusetin keskiosan kiristin "ruttuun" rautalangalla ja pujotin väliin rusetin roikkuvat nauhat, jotka todellakin ovat päättäneet kiemurrella ihan oman tahtonsa mukaan. Rautalangan piilotin lyhyellä suikaleella nauhaa, jonka taitoin kaksinkerroin (ei tarvinnut kaventaa leikkaamalla).
En tiedä pitäisikö huolestua, kun noita punaisia joulujuttuja alkaa ilmestyä meille aina vain enemmän... Punainen kun ei varsinaisesti ole mun juttu... ainakaan se ei ole ollut... Tuota verkkonauhaa muuten löytyi sattumalta puutarhalta. Jotenkin valmiissa kransseissa ja asetelmissa se näytti todella kivalta eikä se hullumpi tuossakaan ole 😏
sunnuntai 10. joulukuuta 2017
10. Luukku, joulupallot ikkunassa
Ihan ei taas mene käsikirjoituksen mukaan. Viikkoon on mahtunut Peikkopojan mykoplasma ja vatsatauti ja niiden myötä pari koko yön valvomista. Siksipä ei ollut mielessä blogin päivittäminen, kun eilen nukuttiin useammat päiväunet ja yritettiin toipua viimeisimmästä...
Tälle illalle kalenterissa on pieni koristeluvinkki 😉
Joulukoristeinventaariota 😃 tehdessäni löysin laatikon pohjalta minikokoisia joulupalloja. Taitavat olla Ikeasta peräisin. Kirppikselle vai käyttöön? kuului kysymys. Käyttöön, totesi pieni mies vieressä 😃
Joulupallot päätyivät parvekkeen oven vieressä oleviin ikkunoihin. Kiinnitys tapahtui siiman ja teipin kanssa. Hämärässä ikkunat näyttävät varsin sieviltä. Pitää miettiä, mitä noille ikkunoille tekee sitten kun joulupallot ottaa pois. Ne nimittäin näyttävät tavallisesti aika "kaljuilta". Verhovaijerin siihen saisi kiinnitettyä yläpuolelle, mutta verho ei voi olla kovin iso. Mahtaako sellainen kangassuikale näyttää hassulta... No sitä mietitään sitten joulun jälkeen.
lauantai 9. joulukuuta 2017
9. Luukku, virkattu ruusu
Jostain
syystä mulla on aika usein ongelmia jämälankojen suhteen. Lähinnä se, että
mihin niitä oikein käyttäisi, järkevästi. Pieniä lankakeriä on kertynyt aika
paljon. Usein ne myös aiheuttavat kierteen. Sitä huomaa hakeneensa kaupasta
lankakerän, jotta saa kaverin jämälangalle ja sitten sitä huomaa jonkin ajan
kuluttua, että a) sitä lankaa olisikin ollut jo ennestään tai b) yhden
jämälangan sijaan niitä on kaksi, koska jämälanka ei kulunutkaan projektissa
loppuun ja uuttakin lankaa jäi… 😅
Näitä kukkia
olen virkannut jämälangoista pari kokeeksi. Kokeeksi siksi, että se mihin ne
lopulta päätyvät on vielä hieman auki. Näillähän voisi päällystää vaikka
kranssipohjan, ommella koristetyynyyn kiinni kimpuksi, laittaa pakettien
koristeeksi, kiinnittää hiuslenkki tai koruneula taakse, laittaa tossuihin,
liimata synttärikorttiin… tai jotain. Helpoin tapa varioida näitä, on sekoittaa
eri paksuisista langoista tehtyjä ruusuja toisiinsa. Tämä jää siis edelleen
kehittelyyn ja prototyypit päätyvät virkatun pussukan kylkeen, ehkä 😜
perjantai 8. joulukuuta 2017
8. Luukku, hihatin
Tänään
vuorossa on helppo ompelus, jonka ehtii mainiosti toteuttaa vaikka ennen
joulua. Ohjeet tähän hihattimeen löysin Mallikelpoisen-blogista (löytyy nykyään
Pinterestistä). Trikookangas on Eurokankaan palalaarista, varsin pehmeää ja
hyvin laskeutuvaa. Ensimmäisessä kuvassa kangas näyttää todellista tummemmalta.
Hihat on
tehty kaksinkertaisesta kankaasta, mikä tekee niistä miellyttävän napankat. Hihatinta
kiertävä kaulus on ommeltu samoin kaksinkertaisesta kankaasta (minun
tapauksessani myös kahdesta kappaleesta, sillä jostain syystä eka kauluspala
oli puolet siitä kuinka pitkä sen oikeasti piti olla…). Etu- ja takakappale muodostuvat samasta suorakaiteen muotoisesta palasta. Alimmaisesta kuvasta näkyy paremmin minkälaisista paloista hihatin muodostuu. Mallikelpoisen mukaiset mitat löytyvät, kun hakusanoiksi laittaa "hihattimen kaava" tai "mallikelpoinen".
torstai 7. joulukuuta 2017
7. Luukkku, piparkakkutalo
Taitaa olla
ensimmäinen kerta, kun piparkakkutalo valmistui ilman manauksia ja ”Ei IKINÄ
enää!” vannomisia. Muumitaloa on väkerretty useampana vuotena ja aina yksi asia
pysyi vakiona, palovammat. Tänä vuonna tehtiin poikkeus. Ei ainuttakaan
rakkulaa! VAU!
Muumitalon
ongelmaksi joka vuosi on muodostunut osien paistamisesta johtuva leviäminen.
Tänä vuonna etsin netistä kaavoja uuteen mökkiin, mutta päädyinkin blogiin,
jossa neuvottiin, miten talon saa kasaan ilman, että se muistuttaa Pisan kaltevaa tornia.
- jauhota muotit, jotta se ei jää kiinni -> jep ei ongelmaa, koputtelen muottia pikkulusikalla kuin hiekkakakkua konsanaan, toimii
- jauhottaminen auttaa myös siihen, että osat eivät veny irrotessaan -> eivät veny kun teen osat jo valmiiksi leivinpaperin päälle, ei tarvitse siirrellä
- irrota ikkunapalat varrastikulla -> lattapäinen pikkulusikan varsi ajaa saman asian.
- suorista osien sivut sahateräisellä puukolla -> totta, kokeillaan sitä
- kokoa kattoa varten muotti ja viistä kattopalojen reunat -> no en varmasti (yksi talo vuodessa saa luvan valmistua ilman kattomuottia)
- käytä kiinnittämiseen pikeeriä, vältyt palovammoilta -> jokainen puuttuva rakkula on erävoitto, kokeillaan
Ja sitten
hommiin! Tuloksena jälleen vähemmän suoria seinäpaloja taikinan pullistuessa
uunissa. Epäilykset homman järkevyydestä heräsivät…
Peikkopojan
käydessä päiväunille, aloittelin projektin toista vaihetta (ehei, en ehtinyt
valmiiksi unien aikana). Varovasti yritin suoristaa seiniä puukolla. Pikeerin
valmistin Dansukkerin ohjeella. Pursotinpussin lukitusosaa ei löytynyt mistään
(liekö tonttu tarvinnut tai sitten se on Peikkopojan pakussa), joten laitoin pikeerin pakastepussiin. Ensin tähtiä ikkuinoiden ympärille ja sitten
ensimmäiset seinät pystyyn. Kokoaminen näytti melko koomiselta, kun seiniä
tukemaan tarvittiin korkeita ja tukevia tavaroita. Siellä jossain glögipullon,
termosmukin, myslipurkin, teepurkin ja puuropaketin takana kohosi muumitalon
seinät. Kaikkia seiniä ei toki voinut laittaa yhteen kerralla, jotta pikeeri
ehtisi kovettua kunnolla. Kello taisi olla ilta 7 ennen kuin päästiin katon
kiinnittämiseen. Sitä varten oli pakko sulattaa hieman sokeria, jotta palat
jähmettyisivät nopeasti paikoilleen. Katon kasaaminen vaati lisäapuja paikalle.
Lopuksi pikeeriä kattoon ja koristeet paikoilleen. Peikkopoika liimaili
lumihiutaleita ja sinisiä helmiä koristeeksi taktiikalla ”Mikä ei pysy kiinni,
menee suuhun”.
keskiviikko 6. joulukuuta 2017
6. Luuku, heijastin
Kunnia tästä
kalenteriluukusta menee Peikkopojalle 😊 Siivosin syksyllä eteistä ja mietin
mihin ihmeeseen laittaisin ”vanhoja” hyvässä kunnossa olevia kovamuovisia
(mainos)heijastimia. Niitä ei oikein sellaisenaan ole tullut käytettyä.
Pinterestissä
näin kuvan, jossa edellä mainitun kaltaisen heijastimen naruun oli pujoteltu
erilaisia helmiä. Mainiota näpertämistä Peikkopojalle, joka mielellään koluaa
(yleensä omalla luvalla) lasiverannan kaappeja ja purkkeja. ”Tämä jää minulle”,
”Tätä minä tarvitsen”… Voi sitä riemua, kun kaadoin helmiä laakeaan astiaan ja
laiton heijastimeen ohuen korunyörin kiinni. Nyörin päähän laitoin
maalarinteippiä, jotta se olisi helpompi pujotella helmien läpi. Piiiiiiitkään
ja hartaasti pienet sormet valitsivat mieluisia helmiä. Yhdellä istumalla
valmistui monta heijastinta 😊 Kuvassa oleva annettiin iskälle,
onhan siinä auton kuva.
tiistai 5. joulukuuta 2017
5. Luukku, tuplakukkaro
Siinä kun
niitä edellisessä luukussa olleita laukun kehyksiä jemmastani etsin, löysin
jotain muutakin… Vastaan tuli tuplakukkaron kehykset, jotka olin napannut jo
tovi sitten, jotta jonain kauniina päivänä voisin sellaisen yrittää tehdä.
Messuilla ja käsityötapahtumissa olin niitä ihastellut ja halusin kokeilla
onnistuisiko itseltä moinen.
Koska
silloinen kukkaroni ei enää vetänyt sisäänsä ainuttakaan clubi- tai muutakaan
korttia / lappua / lippua oli aika tarttua toimeen. Sinellinen kaavaa käytin
pohjana omassa kokeilussani. Muutoksia tuli kukkaron syvyyteen ja pohjan
muotoon. Nettiä selaamalla löysin kuvallisia ohjeita tuplakukkaron tekoon.
Pikkuisen piti miettiä mitkä ommellaan vuorikankaasta ja miten ne liitettään
päälliseen. Mutta sain kuin sainkin ne oikein! Kehyksen kiinnitin jälleen kontaktiliimalla. Ihan hauska tapa käyttää kankaiden loppuja 😉
maanantai 4. joulukuuta 2017
4. Luukku, pikkulaukku
Tämän päivän
käsityö on pikkulaukku, jonka ompelin kesällä. Kesävaatteista ei aina löydy
passelia taskua avaimille tai puhelimelle. Johonkin ne kuitenkin piti saada
turvaan, etteivät päädy hiekkalaatikon uumeniin tai rikkoudu pudotessaan. Jostain syystä noita laukkukehyksiäkin löytyi jo valmiiksi kotoa ja kangas on
vettähylkivää verhoilukangasta (sitäkin oli valmiiksi).
Valmiin kaavan löytäminen
ei onnistunut. Sinellin nettisivuilta löytyi muutamia kaavoja, mutta mikään
niistä ei sopinut näihin kehyksiin suoraan. Kaavojen ”logiikkaa” pähkäiltyäni
päädyin piirtämään oman kaavan. Ensimmäisestä versiosta tuli liian tiukka
suuaukon osalta, mutta toinen onnistui toivotulla tavalla. Ommellessani vuorta
kiinni jätin kääntöaukon vuorikankaan pohjaosaan. Tämä osoittautui hyväksi
ratkaisuksi, sillä näin suuaukon kohdalta kangas jäi sauman vuoksi sopivan
paksuksi kehykseen kiinnittämistä varten. Kehyksen kiinnittämiseen käytin
kontaktiliimaa. Liimaa laitoin hammastikkua apuna käyttäen kehyksen koloon ja
annoin olla hetken ennen kankaan laittamista. Aika huolellinen ja varovainen
sai olla, jotta sitkeä liima ei tarttunut väärään paikkaan. Olkahihna on
ommeltu samasta kankaasta ja se on riittävän pitkä yli olan laitettavaksi.
Hyvin laukku on puhelimen ja avainten painon kestänyt, vaikka kehys on vain
liimalla kiinni.
sunnuntai 3. joulukuuta 2017
3. Luukku, keksit
Maistuuko
keksi? Näitä on tänä syksynä tehty oikein urakalla… Vähään aikaan en ehkä halua
nähdä yhtäkään balleriina- tai dominokeksiä! En oikeaa enkä leikki. Keksit
nopeita tehdä, eikä niihin kulu hirvittävästi lankaakaan. Ihan mainio lahjaidea
siis. Näitä on viety tuliaisiksi ja kotiinkin on tarkoitus jättää muutama.
Töihin vien parikymmentä, näillä kun voi harjoitella laskemista. Villi veikkaukseni on, että keksien laskeminen motivoi enemmän kuin nappien… Kaverille näitä on
menossa koululaisten jakolaskuharjoituksiin.
Ohjeen
dominokekseihin löysin –blogista ja samassa paikassa oli myös balleriinakeksien ohje. Lankana kokeilin Adlibriksen puuvillalankaa, toimii. Täytteenä on omista
varastoista löytyneitä valkoisia jämälankoja.
lauantai 2. joulukuuta 2017
2. Luukku, villasukat
Työmies
tarvitsee työmiehelle sopivat sukat. Nämä villasukat kuuluvat Peikkopojalle. Kyllä, ne ovat tarkoituksella eriväriset, vaikka ovatkin samaa paria Sukan vartta koristavat vasarat ja
kiintoavaimet (jakoavain ei ole sama asia, kuten olen saanut oppia) :)
Sukkien ohje
on Tamitarhan Niina Laitisen Tools (ohje löytyy täältä). Lankana on Novitan Wool. Ohut lanka tekee sen, että ne taipuvat lapsen jalkaan
hyvin ja mahtuvat saappaisiin. Se että nuo sukat on tehty pelikuviksi, on aika
hauska idea, sillä kerä kumpaakin lankaa riitti mainiosti eikä ylimääräistä
hirvittävästi jäänyt.
Vähän olen
tuota ohjetta silmäillyt sillä silmällä, että siitä saattaisi saada puikkoja ja
lankoja vaihtamalla sukat myös aikuisen jalkaan… Pitää kokeilla toimiiko ajatus
käytännössä.
perjantai 1. joulukuuta 2017
1. Luukku, tonttuovi
Joulukuu on
täällä taas! Ja niin on myös Lankataikojen joulukalenterikin. Kuten
aikaisemminkin luukkuja on luvassa 23, aattona on muuta puuhaa J
Meille on
kuulkaas muuttanut pikkuinen tonttu! Enkä nyt puhu Peikkopojasta, joka vilistää
tonttulakin tiuku kilisten suuntaan jos toiseen. Toivon ainakin, että keittiön
ja olohuoneen väliseen hirsiseinään ilmestyneen oven takana on tontun eikä
hiiren tupa!
Alun perin minun
ei pitänyt lähteä tähän tonttuovi hömpötykseen laisinkaan mukaan. Toisin kävi.
Vähitellen kypsyttelin ajatusta ja tuumasin, että Peikkopoika saattaisi tontun
tuvasta ilahtua ja siinä se nyt on. Suksia en sentään asetellut ovenpieleen,
mutta postilaatikko ja tikkaat olla pitää. Postilaatikko itse asiassa toimittaa
joulukalenterin virkaa. Sinne nimittäin ilmestyy joka päivä pieni puuha
siivittämään joulunodotusta.
Tonttuoven
hankin Tampereen käsityömessuilta. Pakkauksessa tuli mukana niin ovi,
postilaatikko, tikkaat kuin maalit ja pensseli. Kyse oli siis paketista, jossa
kaikki oli maalausta vaille valmiina. Paketin maalit paljastuivat varsin
hyviksi. Pensseli liukui pinnoilla mainiosti ja värit peittivät jo
ensimmäisellä maalauskerralla. Oikeasti ovi oli tarkoitettu avattavaksi, mutta
meillä tuohon taakse liimattiin pala vaneria. Nyt tontun ovi on ”lukossa” eikä
takana oleva hirsiseinä tule näkyviin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)